Ahad, 17 April 2016

Teknologi Yang Jauh Lebih Baik Dari WIFI Iaitu LIFI 100 Kali Lebih Laju

LI-FI mempunyai kelajuan 100 kali ganda berbanding WI-FI.

Dalam anggaran 2 tahun lagi teknologi yang berkemampuan 100 kali ganda daripada WIFI hari ini mungkin boleh digunakan di rumah.

Teknologi ini mula dibentangkan di Mobile World Congress di Barcelona oleh sebuah syarikat dari Perancis iaitu Oledcomm yang menunjukkan kemampuan LIFI yang menggunakan lampu untuk memainkan video melalui smartphone.

LIFI menggunakan cahaya nampak berkomunikasi seperti ‘Morse Code’ dan ia tidak boleh menembusi dinding. Selain daripada berkelajuan tinggi ia juga boleh mengelakkan penggunaan oleh pihak yang tidak dibenarkan. Jumlah data yang lebih banyak dapat dihantar berbanding menggunakan gelombang elektromagnet/radio yang digunakan oleh WIFI. LIFI adalah kata singkatan bagi ‘light fidelity’, yang berlaku pada kelajuan cahaya.

Simbol yang mungkin digunakan untuk LIFI nanti.


LED membekalkan frekuensi yang sesuai untuk LIFI.

System ini berfungsi menggunakan cahaya yang dipanggil ‘visible light communiction’ (VLC) dalam julat antara 400 ke 800 terahertz (THz) yang menghantar maklumat dalam bentuk binary dan ianya berlaku dengan kelajuan yang amat pantas tanpa dikesan oleh mata kasar.

Pengujian LI-FI di dalam makmal mencapai sehingga 200 Gbps, iaitu kelajuan yang cukup untuk memuat turun 23 DVD dalam tempoh satu saat, seperti yang dilaporkan oleh pengasas Oledcomm, Suat Topsu.

Teknologi ini mula diperkatakan semenjak tahun 2015 dan akan diuji pengguannya secara harian di Perancis termasuk di muzium-muzium dan pusat membeli belah. Ia juga telah diuji di beberapa negara lagi termasuk Belgium, Estonia dan India.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog