Rabu, 31 Ogos 2016

Perkara Penting Mengenai Minyak Wangi (Perfume)

Wangian telah digunakan sejak beribu tahun dahulu.

Pewangi atau bau-bauan harum amat penting kepada manusia. Ia bukan sahaja penting kepada manusia moden, malah minyak wangi telah digunakan sejak beribu tahun dahulu. Pewangi bukan setakat digunakan pada manusia, malah juga digunakan kepada perabut, bahan pencuci, ruangan bilik, kertas dan segala benda yang boleh ditambahkan pewangi kepadanya. Begitulah kesan pewangi kepada manusia, walaupun adakalanya ianya tidaklah begitu penting.

Kembali semula kepada tajuk utama perbincangan ini, pewangi telah digunakan sejak lebih dari 4,000 tahun dahulu. Ini berdasarkan penemuan tinggalan tempat pembuatan minyak wangi (perfumery) di Pyrgos, Cyprus. Penemuan tersebut menemukan sebuah tempat pembuatan minyak wangi dengan keluasan 4,000 meter persegi (43,000 sq ft) yang menempatkan dapur penyulingan, mangkuk, corong dan botol-botol pewangi. Bahan yang digunakan untuk membuat minyak wangi masa dahulu adalah terdiri daripada herba dan rempah seperti badam, kertumbar, myrtle, damar conifer, bergamot dan juga bunga-bungan.

Dandang penyulingan untuk menghasilkan haruman.


Sebelum ini kita hanya mengetahui yang minyak wangi telah lama digunakan di Mesopotamia pada kurun ke-2BC dengan catatan yang terdapat pada tablet cuneiform. Di mana proses pembuatan minyak wangi dilakukan menggunakan dapur penyulingan dengan mengulangi proses yang sama beberapa kali. Manakala di India pula pembuatan minyak wangi dikatakan bermula di Lembah Indus seawal (3300 BC – 1300 BC). Ini dijelaskan melalui teks “Hindu Ayurvedic”, tentang proses penyulingan Ittar.

Sekiranya pada masa tersebut telah terciptanya kaedah penyulingan yang sempurna, ini bermakna minyak wangi digunakan lebih awal dari tempoh tersebut. Bagaimanapun bukti catatan kukuh penting untuk membuktikan yang ianya benar-benar ada pada masa tersebut.

Minyak wangi juga seperti yang kita ketahui amat penting di Timur Tengah. Pada zaman pertengahan, para ilmuan (kimia) seperti Al-Kindi (Alkindus), turut menulis mengenai proses pembuatan minyak wangi dan proses penyulingan minyak wangi. Pada masa yang sama turut memuatkan resipi untuk menghasilkan lebih dari 100 minyak wangi.

Selain Al-Kindi, seorang lagi tokoh ilmuan yang menceritakan mengenai proses pembuatan minyak wangi ini adalah Ibn Sina (Avicenna) di mana kaedah yang diterangkan oleh beliau merupakan kaedah yang digunakan sehingga ke hari ini. Kaedah yang digunakan oleh beliau membolehkan bauan diekstrak dari bunga ros, seterusnya bahan-bahan lain yang selama ini tidak diketahui kaedah sesuai untuk mengekstraknya.

Rose wangian bungaan paling penting.

Plumeria mempunyai bau yang kuat.

Jasmine juga agak popular.


Dari sinilah, teknik penghasilan minyak wangi ini dibawa ke Eropah dan berkembang dengan pesat di sana, di mana teknik penghasilan ini diperbaiki dan diubah menggunakan campuran minyak asas yang dicampurkan dengan alkohol – campuran ini dikenali sebagai Hungary Water.

Minyak wangi merupakan satu bahan penting pada abad ke 16 dan 17 kerana digunakan untuk menutup bau badan oleh kerana orang-orang Eropah pada masa tersebut jarang mandi. Jadi ia lebih terkenal kepada para bangsawan. Ini juga merupakan faktor utama yang menyebabkan mengapa minyak wangi lebih berkembang di Eropah berbanding kawasan-kawasan lain di dunia.

Secara kasarnya minyak wangi dibahagikan kepada beberapa pengkelasan mengikut kepekatannya. Berikut adalah kelas-kelas tersebut;

 • Perfum atau extrait, merupakan ekstrak asal pewangi dari bahan yang disulingkan. Ia merupakan pekatan paling tinggi pewangi: 15-40%.
 • Esprit de Parfum (EsdP): 15-30% kepekatan pewangi dan merupakan tahap kepekatan yang jarang digunakan.
 • Eau de Parfum (EdP), Parfum de Toilette (PdT): 10-20% (kebiasaannya 15%) kepekatan pewangi dan adakalanya dikenali sebagai "eau de perfume" atau "mill├ęsime", dan nama yang sering digunakan adalah Eau de Parfum.
 • Eau de Toilette (EdT): 5-15% (kebiasaannya 10%) kepekatan pewangi.
 • Eau de Cologne (EdC), adakalanya dikenali sebagai colonge sahaja: 3-8% (kebiasaannya 5%) kepekatan pewangi.

Buah-buahan juga merupakan sumber bauan penting.

Rempah turut dijadikan sumber bahan bauan.

Sandalwood antara sumber wangian kayu kayan.


Perkembangan teknologi kini membolehkan minyak wangi dihasilkan dengan pelbagai bahan daripada bahan semulajadi mahupun dari bahan sintetik. Walaupun kedua-duanya mempunyai kelebihan tersendiri, namun bahan semulajadi adalah jauh lebih baik - tentu sahaja dari segi keasliannya.

Banyak lagi perkara menarik yang boleh dikupas mengenai penghasilan minyak wangi ini. Tapi kali ini kita akan melihat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan asas pewangi (pati haruman). Bahan-bahan tersebut adalah seperti;

 • Bungan-bungaan: ros, lavender, jasmin, violet, lily, bunga oren, plumeria, magnolia, moonflower, chamomile, rosemary, sweet pea, tuberose, ylang ylang, neroli, lilac, blossom, geranium dan lain-lain.
 • Buah-buahan: keluarga sitrus seperti, limau, oren, lemon, petit grain, mandarin, epal, peach, strawberry, lychee, honeydew, koko, pear, tonka bean, vanilla dan lain-lain.
 • Rempah: lada hitam, buah pelaga, biji lobak, kayu manis, cengkih, halia, patchouli, pudina, tea dan lain-lain.
 • Amber/ Kayu: amber, benzoin, frankincense (kemenyan), myrrh, geharu, sandalwood, vetiver, oakmoss, guaiac wood dan lain-lain.
 • Haiwan: kulit, kasturi.

* Terdapat pelbagai lagi bahan yang digunakan untuk menghasilkan bahan wangian kerana, pewangi dihasilkan daripada campuran beberapa bauan untuk menimbulkan bauan yang unik.


Amber memberikan bauan yang lebih kuat.

Dandang penyulingan untuk mengasingkan bauan dari bahan asalnya.

Apa yang penting dalam proses membuat wangian adalah keupayaan untuk mengasingkan bauan daripada bahan ke dalam minyak/pati haruman. Tidak semua haruman boleh didapati dengan kaedah yang sama. Maka kesemua faktor ini mempengaruhi harga dan kualiti wangian yang dihasilkan. Di kesempatan yang akan datang kita akan bercerita beberapa lagi perkara penting mengenai wangian ini.Free Download3 ulasan:

 1. ​The scent of Plumeria and Jasmine odor are quite strong. Also, the perfect blending of Sandalwood and Amber make any perfume fascinating. Besides the notes, a perfumer is the main fact to produce a great perfume. By the way, thanks for sharing this post.

  BalasPadam
 2. Yes it is wonderful to know the sources of these wonderful fragrances

  BalasPadam
 3. Boleh saya tau kat mana saudara dapat info ini

  BalasPadam

Arkib Blog