Ahad, 20 Disember 2015

Mengenali Ikan Paling Kecil di Dunia (Paedocypris progenetica)

Paedocypris progenetica
Paedocypris progenetica dikenali sebagai ikan terkecil setakat ini.

Setakat ini ikan Paedocypris progenetica merupakan ikan terkecil yang dikesan oleh manusia sejak lebih dari sedekat lalu. Ikan kecil yang merupakan spesis endemic di Sumatra, Indonesia ini mejadikan paya gambut dan sungai berwarna gelap sebagai habitatnya. Jadi adalah agak sukar untuk manusia menemuinya dengan cara hidupnya ini.

Ikan ini mempunyai saiz yang kecil iaitu dengan saiz ikan dewasa betina boleh mencapai sehingga saiz 10.3 mm (0.41 in), manakala yang jantan pula akan mencapai saiz sehingga 9.8 mm (0.39 in). Namun begitu spesimen terkecil yang diperolehi adalah ikan betina dewasa dengan saiz hanya 7.9 mm (0.31 in). Ikan ini juga merupakan pemegang rekod vertebrata terkecil sebelum ianya dirampas oleh sejenis katak  Paedophryne amauensis. Adakah lagi haiwan vertabrata yang lebih kecil dari ini? Siapa tahu!


Mempunyai badan yang lutsinar.

Pandangan dari pelbagai sudut.

Paedophryne amauensis
Paedophryne amauensis merupakan vertabrata terkecil di dunia (setakat ini).

Ikan yang mempunyai saiz kecil ini sudah tentu menpunyai kelebihannya tersendiri yang di antaranya adalah keupayaannya menghuni sungai dengan air yang agak keruh dengan pH air adalah sekitar pH3, iaitu pada kadar yang 100 kali lebih berasid dari air hujan. Namun begitu, bersekitaran paya Sumatra ini dijangkakan masih mempunyai banyak spesis yang tidak diketahui – kerana sebelumnya disangka ia tidak dihuni oleh banyak hidupan.

Ikan Paedocypris progenetica mempunyai badan yang hampir lutsinar, jadi organ dalamannya boleh dilikat dengan jelas. Ia kekurangan rangka tengkorak yang menyebabkan otaknya tidak dilindungi oleh tulang. Mungkin itu adalah antara kelebihan yang diperolehinya daripada tinggal di dalam air yang keruh (kurang ditembusi oleh cahaya matahari).


Saiz vertabrata (ikan) terkecil sebelum ini adalah dipegang oleh spesis Indo Pacific Goby dengan saiz 8 mm. Walaupun kita menemui sekumpulan haiwan-haiwan ini, ini bukan bermakna kita telah menemui satu jawapan yang pasti. Ya, pencarian akan diteruskan dan kita tidak boleh terus berpuas hati dengan pencapaian yang ada. 

Specimen di dalam tabung kecil.

Saiz ikan berbanding kuku manusia.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog