Selasa, 22 Disember 2015

Melancong ke Penjuru Angkasa

World View akan membawa pelancong ke penjuru angkasa.

Jauh perjalanan, luas pengalaman; mungkin itulah yang menyebabkan mengapa ramai yang sanggup melalui perbagai cabaran mengharungi halangan untuk menikmati pemandangan dan pengalaman yang masih belum dirasai di dalam hidup. Kini bidang pelancongan bukan sahaja meliputi tempat-tempat menarik di muka bumi, malah telah menjangkau ke angkasa.

Pelancongan angkasa bukanlah sesuatu perkara yang baru dan ia telah dimulakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan kos yang dibayar amatlah mahal iaitu antara $20 juta sehinggalah $40 juta seorang. Memandangkan masih terdapat permintaan untuk pelancongan angkasa ini, semakin banyak syarikat-syarikat yang bekerja keras dalam usaha untuk menyediakan peluang bagi orang ramai merasai pengalaman berada di penjuru angkasa.

Kapsul yang akan memuatkan pelancong didalamnya.

Persiapan sebelum menerbangkan belon ke angkasa.

Selain daripada penerbangan menggunakan kapal angkasa (seperti mana yang digunakan oleh angkasawan), syarikat persendirian seperti Virgin Galactic, yang mengguankan SpaceShipOne dalam menyediakan kemudahan ini. Namun begitu untuk satu lagi kaedah yang mungkin akan menjadi popular sedikit masa lagi adalah menggunakan belon.

Syarikat yang akan menawarkan kemudahan ini nanti antarnya adalah World View Enterprise yang merancang untuk memulakan perkhidmatan ini menjelang tahun 2017. Walaupun menggunakan kaedah ini pelancong akan hanya mencapai ketinggian 32 km daripada permukaan bumi berbanding angkasa yang berada 100 km dari permukaan bumi. Namun ia masih lagi merupakan satu pengalaman beharga di mana keadaan bumi yang melengkung dapat dilihat pada ketinggian ini.

Pemandangan belon World View pada ketinggian 32 km dari bumi.

Pemandangan menaiki belon World View.

Daripada ujian yang dijalankan.

Mungkin ada pembaca yang pernah terbaca mengenai ujian persiapan yang dilakukan oleh syarikat ini pada Jun 2015 yang lalu. Terjunan dari ketinggian yang sama juga pernah dilakukan oleh Felix Baumgartner di dalam acara ‘Jump From The Edge of Space’. Penerjunan itu bukanlah sekadar satu perkara yang akan dilakukan tanpa tujuan- di mana yang akhirnya akan menyumbang kepada satu lagi peluang eksplorasi baru.

Sama-sama kita nantikan peluang untuk melancong menggunakan belon yang unik ini yang akan dibuka untuk tempahan pada 2016 dengan tiket-tiket yang berharga jauh lebih murah iaitu USD 113,535 seorang. Sudi-sudikan!Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog