Rabu, 25 Disember 2013

Keenakan Cendawan Yang Boleh Dimakan

Cendawan butang popular dalam kebanyakan masakan

Terdapat banyak spesis cendawan yang boleh dimakan, yang beracun dan banyak pula cendawan yang tidak kita ketahui. Cedawan tergolong dalam kumpulan kulapuk yang terdiri daripada hidupan yang halus sehinggalah cendawan yang boleh dimakan. Keenakan cendawan menjadikan permintaan terhadapnya begitu tinggi sehingga manusia cuba membiakkannya sendiri. Sehingga kini terdapat sebahagian sahaja yang berjaya ditanam secara komersial manakala sebahagiannya lagi masih didapati secara tumbuh meliar.

Cendawan boleh hidup pada pelbagai medium seperti di atas tanah, di dalam tanah dan juga hidup di atas benda lain seperti kayu mati dan ada juga yang hidup di atas kulit kita (kulat yang menyebabkan penyakit kulit). Jadi dunia cendawan begitu luas dan merangkumi semua tempat di muka bumi. Tidak hairanlah jika terdapat pelbagai jenis cendawan yang tidak kita ketahui.

Kebiasaannya cendawan hanya dipungut semasa musim cendawan yang mampu hidup hanya untuk beberapa hari dan akan mati. Jadi cendawan yang hidup meliar amat sukar untuk ditemui kerana tempat tumbuhnya mungkin tidak ditemui sewaktu musim cendawan. Hanya terdapat beberapa jenis cendawan sahaja yang biasa kita temui dan ketahui yang boleh dijadikan sebagai makanan. Sehinggalah cendawan yang dipelihara secara komersial berada di pasaran. Ini memudahkan kita untuk mendapatkan ianya pada kuantiti yang sesuai untuk masakan.

Kumpulan cendawan yang biasa dimakan di Jepun enokitake, buna-shimeji, bunapi-shimeji, king oyster dan shiitake.

Oleh kerana cendawan berbeza mengikut lokasi, maka nama sebahagian daripada cendawan tersebut hanya terdapat bagi kawasan di mana ia tumbuh atau di mana ia dipasarkan. Hari ini cendawan lebih dikenali di pelbagai tempat kerana ia turut di eksport ke serata dunia walaupun sebahagiannya masih mengekalkan nama asalnya seperti 'enokitake' atau enoki, kerana 'take' bermaksud cendawan.

Untuk mengenali cendawan dengan lebih dekat, mari kita lihat cendawan-cendawan yang ditanam secara komersial di negara kita. Berikut adalah antara cendawan yang ditanam mengikut senarai yang terdapat daripada pertubuhan peladang di Malaysia.

Cendawan tiram putih merpakan jenis yang biasa ditanam

1) Cendawan Tiram Kelabu

2) Cendawan Tiram Putih

3) Cendawan Abalon

4) Cendawan Tiram Kuning

5) Cendawan Tiram Merah Jambu

Cendawan telinga kera juga ditanam secara komersial

6) Cendawan Telinga Kera

7) Cendawan Jerami

8) Cendawan Ling Zhi - digunakan untuk perubatan

9) Cendawan Bunga Kobis

10) Cendawan Berangan

11) Cendawan Peha Ayam

12) Cendawan Kukur/ Sisir

13) Cendawan Shiitake

14) Cendawan Butang

15) Cendawan Jarum Mas (enokitake) - mempunyai nama tempatan kerana ditanam di Malaysia.

16) Cendawan Perut Lembu

Cendawan jerami juga merupakan spesis yang ditanam di Malaysia

Oleh kerana cendawan turut ditanam secara komersial di beberapa negara (60 negara) terutama di China, United States, Netherlands, France dan Poland maka terdapat pelbagai jenis cendawan yang ditanam secara komersial di serata dunia. Di sini saya akan menggunakan nama saitifik untuk memudahkan anda menyemaknya di internet untuk mengetahui secara lebih dekat tentang sesuatu spesis.

'Boletus edulis' spesis cendawan yang terkenal

* Boletus edulis - terkenal di Eropah dan dikenali sebagai Fungo Porcino di Itali. Di German pula ia dikenali sebagai Steinpilz (cendawan batu), di Russia sebagai "white mushroom", di Albania sebagai "wolf mushroom" dan di Perancis sebagai c├Ępe. Merupakan cendawan yang amat menyelerakan dan dipelbagaikan di dalam masakan.

* Cantharellus cabarius - juga dikenali sebagai "The chanterelle" yang digemari dan tumbuh di banyak kawasan di Asia, Eropah, Amerika Utara dan Australia. Terdapat spesis beracun yang menyerupai cendawan ini.


* Clitocybe nuda* Grifola frondosa - dikenali juga sebagai maitake di Jepun atau "hen of the woods" atau "sheep's head", merupakan cendawan yang besar dan berisi.

* Gyromitra esculenta - merupakan cendawan yang boleh membawa maut sekiranya dimakan mentah.

* Hericium erinaceus - juga dikenali sebagai "lion's mane mushroom".

* Hydnum repandum

* Lactarius deliciosus 

* Morchella - terdapat spesis yang beracun iaitu Morchella conica & Morchella esculenta.

* Tricholoma matsutake - merupakan cendawan yang paling digemari di Jepun

* Tuber - merupakan dari spesis seperti truffle antara cendawan yang mempunyai harga yang paling tinggi dan sukar untuk dikormersialkan. Antara spesis berjaya ditanam komersial adalah;

- Tuber borchii
- Tuber brumale
- Tuber indicum - truffle hitam China
- Tuber macrosporum - truffle putih
- Tuber mesentericum - truffle Bagnoli
- Tuber uncinatum - truffle hitam musim panas

~ truffle merupakan antara spesis cendawan yang amat digemari. Sehingga adakalanya ianya dijadikan sebagai minyak untuk dan digunakan sebagai perasa dalam masakan. Jarang sekali dimasak seperti cendawan lain sebagai bahan utama masakan melainkan sebagai penambah rasa.

'Amanita muscaria' merupakan cendawan beracun dan perlu dimasak untuk dimakan!!..

Melalui senarai cendawan ini dapat kita lihat terdapat banyak sekali cendawan yang boleh dimakan dan terdapat banyak cendawan yang masih tidak dapat ditanam secara komersial (kaedah penanaman yang masih tidak diketahui). Ini menjadikan dunia cendawan masih lagi memerlukan kajian untuk mengetahui tentang kegunaanya sebagai sumber makanan dan ubatan. Di harap semoga peminat-peminat cendawan akan terus berusaha untuk mengetahui tentang cendawan dengan lebih mendalam.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog