Khamis, 15 Mei 2014

Bahan Merbahaya Mungkin Menjadi Sebahagian Daripada Makanan Anda

MSG crystal
Kristal MSG atau Monosodium Glutamate bahan perasa makanan popular.

Bahan merbahaya mungkin bertindak dalam pelbagai cara dengan memberikan kesan buruk samada secara cepat ataupun perlahan. Bagi yang memberikan kesan cepat amat mudah untuk dikenal pasti manakala yang bertindak perlahan atau memberikan kesan sampingan jangka panjang mungkin agak sukar untuk dielakkan, apatah lagi sekiranya ia merupakan bahan utama yang menyedapkan lagi bahan makanan.

Bahan yang dikatakan lebih merbahaya daripada alkohol, nikotin dan mungkin juga sebahagian daripada dahah ini lebih dikenali sebagai monosodium glutamate (MSG) yang digunakan dalam banyak bahan perasa makanan malah menjadi salah satu bahan penting di dalam makanan ringan. Ini kerana ia akan membangkitkan rasa keseronokan menikmati makanan tersebut melebihi keperluan anda yang sepatutnya.

Hari ini MSG digunakan secara meluas hampir di dalam kesemua bahan makanan yang diproses termasuk makanan di dalam tin, biskut, bahan daging, bahan perasa seperti lada hitam, kiub perasa malah makanan bayi juga ada yang dicampurkan MSG. Seperti yang kita sedia maklum bahan yang paling popular dengan MSG adalah mee segera yang menjadi pilihan ramai sebagai makanan yang pantas serta menjimatkan.


Pek jumbo MSG
Pek jumbo MSG ini untuk masak apa ya?

Bahaya mengenai MSG telah dibangkitkan oleh banyak doktor yang berpengalaman antaranya adalah Dr. Russell Blaylock, yang merupakan salah seorang pakar di dalam bidang neurosurgeon (pakar saraf) serta penulis kepada “Excitotoxins: The Taste that Kills”. Antara lain beliau menegaskan MSG sebagai bahan excitotoxin – membuatkan sell menjadi tersangat terangsang sehingga mencapai ke tahap yang boleh mengakibatkan kerosakan atau kemusnahan yang boleh mengakibatkan kerosakan otak pada pelbagai tahap – ini boleh mengakibatkan pelbagai jenis kerosakan otak antaranya sukar belajar, Alzheimer, Parkinson, Lou Gehrig’s disease dan sebagainya.

Ini kerana glutamic acid adalah merupakan sebahagian daripada neurotransmitter yang digunakan oleh otak, sistem saraf, mata, pakreas serta organ-organ lain dalam mengaktifkan isyarat-isyarat di dalam badan anda. Antara lain MSG boleh mengganggu kesihatan jantung anda kerana terdapat saraf-saraf pada jantung yang bergantung kepada isyarat daripada glutamate ini. Kebarangkalian ia berkait dengan masalah mati mengejut adalah besar.

Masalah-masalah lain yang berkaitan dengan pengambilan MSG yang berterusan antaranya adalah;
 • Obesiti
 • Kerosakan mata
 • Sakit kepala
 • Kelesuan
 • Kemurungan

Malah FDA juga turut mengakui kesan jangka pendek atau juga dinamakan sebagai “MSG Symptom Complex” boleh berlaku pada sesetengah individu yang mengambil MDG pada kadar yang tinggi atau pada mereka yang mengidap masalah asthma.

Antara gejala “MSG Symptom Complex” adalah:
 • Kebas
 • Panas seperti terbakar
 • Menyucuk
 • Muka terasa terik
 • Sakit dada atau sukar bernafas
 • Sakit kepala
 • Mual dan muntah
 • Jantung bergedup pantas
 • Berpeluh
 • Kelesuan
instant ramen
Mee segera yang padat dengan MSG.

Ia bukanlah satu perkara yang pelik untuk difikirkan kerana MSG hanya sekadar penambah rasa yang sebenarnya tidak ada. Perasaan yang ditimbulkan oleh MSG ini hanyalah sekadar tanggapan yang dihasilkan otak apabila makanan menyentuh sel-sel saraf yang terdapat pada lidah.

Sedikit Mengenai MSG


Monosodium glutamate (MSG) juga dikenali sebagai sodium glutamte merupakan garam sodium bagi glutamic acid. Ianya adalah bahan yang ditemui oleh KikunaeIkeda dari Tokyo Imperial University pada tahun 1908 yang mengasingkan glutamic acid sebagai bahan perasa daripada rumpai laut Laminaria japonica, kombu (rumpai laut) melalui proses pengekstrakan cecair dan pengkristalan – rasa yang dihasilkan bahan ini dipanggil “umami”.

Semasa mengkaji mengenai rasa bahan makanan seperti masakan Jepun 'katsuobushi'  dan 'kombu', professor Ikeda mendapati rasanya adalah lebih dari sekadar manis, masin, masam atau pahit. Rasa inilah yang menyebabkan Professor Ikeda mencari bahan perasa tersebut dan mengasingkan beberapa jenis garam glutamate seperti calcium, potassium, ammonium dan magnesium glutamate. Daripada kesemua garam tersebut didapati sodium glutamate merupakan bahan yang paling mudah dicairkan dan dimakan serta menghablur. Ia kemudian dipatentkan untuk menghasilkan MSG. Syarikat Ajinomoto merupakan syarikat pertama yang menghasilkan MSG secara komersil antara lain Ajinomoto bermaksud “pati rasa” atau “essense of taste”.

Hari ini MSG dihasilkan melalui proses penapaian menggunakan ubi kayu sebagai bahan asas. Proses penapaian tentunya menggunakan mikrob untuk menghasilkan glutamic acid. Seperti juga proses-proses lain penghasilan bahan makanan seperti penghasilan wine, cuka, kicap, sos ikan, yoghurt, beer dan juga antibiotik. Tumbesaran mikorb memerlukan media yang mengandungi nutrient yang sesuai dan ini boleh dibekalkan oleh bahan semulajadi sebagai pembekal karbon seperti; tepung, gula perang dari tebu atau bit, larutan glukosa. Sumber nitrogen seperti; garam ammonium, garam nitrit, atau soya. Mineral seperti; magnesium, potassium dan vitamin seperti biotin.

Antara proses penghasilan MSG tersebut adalah;


MSG flowchart
Proses penghasilan MSG.

 1. Penukaran ke bentuk cecair di mana kanji daripada ubi kayu akan melalui proses hidrolisis oleh enzim. Enzim seperti maylase dan amyglucosidase digunakan pada suhu optimum untuk menghasilkan cecair glukosa.
 2. Proses penapaian glutamic acid: Mikrob dibiarkan di dalam larutan glukosa, pH dikawal pada kadar optimum pertumbuhan mikrob. Urea atau ammonia ditambah sebagai sumber nitrogen. Proses ini dijalankan sehingga glutamic acid dihasilkan secara penuh. Ia kemudiannya akan dikeringkan menggunakan stim vakum untuk melikatkan lagi larutan tersebut.
 3. Selepas proses penapaian tamat larutan glutamic acid akan diasingkan dengan menukar kadar pH yang sesuai. Ia akan diasingkan sebanyk 2 kali melalaui dan ditapis mengunakan sitem vakum dan lapisan penapis.
 4. Penutralan menggunakan Sodium Hydroxide (NaOH) dicampurkan bagi meneutralkan larutan glutamic acid dan menukarkan ia kepada larutan monosodium glutamate dalam pH yang normal.
 5. Penulenan dan pengkristalan dilakukan dengan cecair malalui panapi karbon aktif di dalam tangki bagi menyah warna diikuti dengan proses pengkristallan untuk penulenan yang menghasilkan kristal monosodium glutamate yang bersih.
 6. Proses pengeringan dan pembungkusan merupakan proses akhir di dalam penghasilan MSG. Dengan melalui proses pengeringan menggunakan udara panas yang ditapis kristal-kristal MSG ini kemudiannya diasingkan mengikut saiz dan pembungkusan yang bersesuaian.
MSG snackfood
Makanan ringan juga padat dengan MSG.

Itu adalah antara proses penghasilan Monosodium glutamate seperti yang dinyatakan oleh pembuat MSG yang tidak asing lagi iaitu Ajinomoto. Hari ini Ajinomoto bukanlah satu-satunya syarikat yang menghasilkan MSG malah antara syarikat yang mengeluarkan MSG secara besar-besaran termasuklah Ac’cent dan Ve-Tsin.

MSG sebenarnya terlalu mudah dihasilkan atau ia mungkin dihasilkan sekali oleh syarikat-syarikat pengeluar makanan. Antara lain syarikat pengeluar makanan adakalanya manggunakan nama-nama bahan yang mengelirukan pengguna dan menggantikannya menggunakan nama yang lain. Bagi langkah berhati-hati pastikan juga bahan makanan anda tidak mengandungi bahan-bahan di bawah antaranya:

Autolyzed Yeast
Calcium Caseinate
Gelatin
Glutamate
Glutamic Acid
Hydrolyzed Protein
Monopotassium Glutamate
Monosodium Glutamate
Sodium Caseinate
Textured Protein
Yeast Extract
Yeast Food
Yeast NutrientSebagai langkah berhati-hati juga anda perlulah mengurangkan makanan yang diproses bagi mengurangkan pengambilan MSG. Adakalanya makanan yang dimasak di kedai-kedai makan juga menggunakan MSG bagi menambah lagi rasa makanan. Ada baiknya jika anda menyediakan makanan sendiri dan membawa bekal ke tempat kerja.

Mungkin perasa makanan seperti MSG dapat memberikan rasa yang enak kepada makanan anda. Tapi anda perlu memikirkan kesan jangka panjang yang boleh diakibatkan oleh bahan ini adalah jauh lebih merbahaya. Semoga dengan artikel ini dapat memberi sedikit sebanyak panduan bagi anda sebelum membeli sebarang bahan makanan yang diproses.

Bersama-sama kita menjaga kesihatan.


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog