Ahad, 26 April 2015

Taman-taman Terbaik di Dunia

Versailles Garden, France
Versailles Garden, France sebuah taman yang amat cantik.

Taman-taman terbaik di dunia merupakan taman yang bukan sahaja menyediakan suasana pemandangan yang cantik untuk dinikmati, namun turu menyediakan penyelidikan tentang penanaman mahupun potensi tumbuh-tumbuhan untuk tujuan komersil atau perubatan. Kejayaan taman-taman ini bukan sahaja dalam membiakkan tumbuh-tumbuhan dari luar kawasan di mana aman ini dibina – malah suatu masa dahulu bertanggungjawab memindahkan beberapa spesis tumbuhan yang kini menjadi sumber ekonomi di beberapa negara.
Bagi memiliki taman yang lengkap dengan spesis tumbuh-tumbuhan disamping susun atur yang menarik, senireka taman dirancang dengan teliti. Malah terdapat juga taman yang telah beroperasi sejak ratusan tahun – dan masih bertahan sebagai taman yang terulung dunia. Berikut adalah beberapa taman yang ternama di dunia yang pastinya menjadi tumpuan para peminat tumbuh-tumbuhan.
Kew Gardens merupakan antara taman tertua di dunia  dan masih aktif menjalankan penyelidikan dan juga pembiakan tumbuh-tumbuhan dari serata dunia. Tenaga pakar yang dimiliki oleh Kew Gardens sejak ratusan tahun dahulu terus dipertingkatkan mengikut kemajuan dunia sains. Maka tidak hairanlah mengapa ia sentiasa dianggap sebagai taman terbaik dunia.

Bermula pada tahun 1759 oleh Puteri Augusta, ibu kepada King George III yang membuka tanah seluas 3.6 ha di White Lodge, Richmond. Namun hari ini taman ini telah mencapai keluasan 132 ha (326 ekar) dan mengandungi lebih daripada 50,000 spesis tumbuhan yang berbeza. Selain daripada dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan unik, Kew Gardens juga dilengkapi dengan pelbagai binaan menarik – menjadikan ia satu taman yang cantik untuk dilawati. Samada anda ke sini untuk mempelajari mengenai tumbuh-tumbuhan atau menikmati keindahan taman ini, lawatan ke sini sememangya akan menguntungkan.

Kew Gardens merupakan nama yang popular dalam membantu menyebarkan benih-benih tumbuhan seperti getah, kelapa sawit, koko, teh dan sebagainya ke seluruh dunia. Ia juga aktif dalam usaha memulihara spesis-spesis terancam dan kajian tentang khasiat tumbuh-tumbuhan.

Keukenhof Gardens, The NetherlandsBerbeza dengan Keukhenhof Gardens yang sememangnya menumpukan kepada keindahan bunga tulip yang berwarna-warni. Pada setiap musim bunga sekitar 7 juta bunga tulip akan mengeluarkan bunganya di sini. Tedapat sekitar 800 jenis bunga tulip pula yang akan memberikan anda pemandangan yang menarik di sekitar taman ini.

Selain daripada bunga-bunga menrik tersebut, taman ini jug menjalankan acara-acara menarik di taman yang berkeluasan 32 ha. Terdapat beberapa bahagian di dalam taman ini untuk memberikan suasana berbeza bagi setiap bahagian. Terdapat cafe-cafe dan restoran di sekitar taman di mana anda boleh menikmati pemandangannya samada dengan menggunakan basikal ataupun boat.

Suan Nong Nooch, ThailandTerletak di kilometer 163 Sukhumvit Road di Daerah Chonburi, Thailand. Kawasan yang pada mulanya dibangunkan untuk tujuan pertanian ini kemudiaannya ditukarkan kepada tumbuh-tumbuhan tropika dan kawsan pemuliharaan haiwan liar. Mula dibuka kepada orang ramai pada tahun 1980. Ia merupakan pusat kajian saintifik bagi tumbuhan spesis Cycad dengan ‘Cycad Gene Bank’nya sendiri.

Taman ini juga mempunyai bahagian-bahagian yang menarik untuk dipertontonkan seperti French Garden, European Garden, Stonehenge Garden, Cactus dan sebaginya. Selain daripada tumbuh-tumbuhan menarik di taman ini, ia juga dipenuhi dengan senibina Thailand yang pastinya memukau.

Versailles Garden, FranceMerupakan taman yang diasaskan oleh Raja Perancis iaitu King Louis ke-14 pada tahun 1661. Melalui perubahan yang dilakukan kepada taman ini dengan mendapatkan khidmat yang terbaik dari para arkitek, pelukis dan pereka taman dalam usahanya menjayakan Château de Versailles dengan taman yang menakjubkan.

Mempunyai keluasan 800 ha., taman ini mempunyai kira-kira 200,000 pokok dan 210,000 bunga yang ditanam setiap tahun. Keseluruhan taman yang berkonsepkan klasik French Garden ini adalah hasil kerja oleh André Le Nôtre. Malah antara pereka-peraka lain yang terlibat termasuklah Louis Le Vau, Jules Hardouin-Mansart dan Charles Le Brun.

Ia menerima kunjungan lebih daripada 6 juta pengunjung setiap tahun. Sepanjang pembinaan taman bersejarah ini ia turut diabadikan di dalam lukisan-lukisan yang menarik oleh para pelukis. Selain itu juga ia telah melalui pelbagai perubahan dalam tempoh ratusan tahun.

Butchart Gardens, CanadaTerletak di Brentwood Bay, British Columbia, Canada. Ia bermula apabila Robert Pim Butchart (1856 – 1943) yang berpindah ke sini untuk tujuan mencari kawasan yang kaya dengan batu kapur untuk tujuan penghasilan simen Portland.

Mereka mendirikan kediaman di sini pada tahun 1904 dan kemudiannya mula membina sedikit-demi sedikit taman di persekitaran rumah tersebut. Ia turut mendapatkan khidmat daripada Isaburo Kishida dari Yokohama untuk membina taman teh pada tahun 1907. Apabila kuari tersebut semakin kekurangan batu kapur ia terus ditukar kepada taman.

Semakin banyak perubahan dilakukan kepada taman ini yang kemudiannya hannya menjurus kepada sebuah taman untuk kunjungan orang ramai. Taman ini mendapat perhatian oleh bukan sahaja para pengunjung malah daripada badan-badan pelancongan yang lain.

Desert Botanical Gardens, Phoenix, ArizonaTaman yang pada mulanya diasaskan oleh sebuah persatuan iaitu Arizona Cactus and Native Flora Society pada tahun 1937. Hari ini taman ini mempunyai keluasan 140 akar (57 ha.) dan memuatkan lebih daripada 21,000 pokok dengan lebih daripada 4,000 taxa di mana satu pertiga daripadanya adalah tumbuhan tempatan, manakala 139 spesis jarang ditemui, terancam ataupun hampir pupus.

Sebagai taman yang menjurus kepada tumbuhan gurun, ia bukan sahaja menyediakan lawatan kepada orang ramai malah menjadi satu pusat penting dalam pemuliharaan tumbuh-tumbuhan bagi kategori tersebut dengan kemudahan seperti barium, perpustakaan, makmal, pusat pemuliharaan tumbuhan dan juga kemudahan pusat kajian.

Yuyuan Garden, ChinaYuyuan Garden, mungkin merupakan antara taman tertua yang masih kekal hingga ke hari ini di mana ia mula dibina semasa Dinasti Ming (1368 – 1644 AD). Taman yang melalui pelbagai perubahan zaman dan kaya dengan sejarah ini hampir-hampir musnah keseluruhannya melalui beberapa perang yang melanda kawasan ini. Namun ia tetap menjadi salah satu taman yang dipelihara oleh pihak pentadbiran Shanghai dan membukanya semula kepada orang ramai pada tahun 1961.

Walaupun hanya mempunyai keluasan seluas 2 ha (5 ekar), taman ini bericirikan taman Cina yang penuh dengan sejarah dengan binaan-binaan bangunan dan kolam-kolam ikan. Selain daripada mendamaikan, taman ini merupakan taman yang unik untuk dikunjungi.

Fairchild Tropical Botanic Garden; Coral Gables, FloridaTaman yang menjurus kepada pemuliharaan tumbuhan tropika ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan selain menyediakan kemudahan lawatan kepada orang ramai. Tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sini adalah di kumpulkan daripda kawasan Selatan Florida, Caribbean, Oceanic Island, kawasan tropika lain seperti Afrika dan Madagascar. Taman ini juga merupakan pusat kajian tumbuhan palma dan telah menjalankan kajian tersebut hampir 70 tahun.

Banyak aktiviti dijalankan oleh taman ini selain daripada lawatan sahaja. Ini termasuk keahlian, program pendidikan, penglibatan sukarelawan, aktiviti bermusim, penerbitan majalah, kajian tumbuh-tumbuhan dan sebagainya. Ia disertai oleh 45,000 ahli dan dibantu oleh 1,200 orang sukarelawan dalam mengendalikan misinya dalam pemeliharaan tumbuh-tumbuhan.

Taman ini berkeluasan 83 ekar (34 ha) dilengkapi dengan muzium, makmal, pusat pendidikan, dan kemudahan-kemudahan lain. Mula dibuka pada tahun 1938 oleh pemiliknya iaitu Robert H. Montgomey (1872 – 1953) yang menamakan taman tersebut sempena nama kawan baiknya David Fairchild (1869 – 1954) yang banyak membawa tumbuh-tumbuhan yang terdapat di taman tersebut.

The Garden of Cosmic Speculation – ScotlandTaman unik ini adlah berilhamkan kepada matematik dan sains yang digabungkan bersama tumbuhan dan tasik buatan. Ia adalah milik arkitek landskap Charles Jenks di rumahnya di Portrack House, Dumfries, Scotland pada tahun 1989.

Mempunyai keluasan 30 ekar (12 ha.) taman ini dipenuhi dengan arca-arca yang melambangkan fenomena seperti Black Holes dan pecahan. Walaupun tidak dipenuhi dengan tumbuhan ataupun bunga-bungaan ia lebih menekankan kepada formula matematik dan fenomena-fenomena lain di dalam alam semesta.

Sebagai taman milik persendirian, ia hanya dibuka sehari dalam masa setahun bagi mengumpulkan dana untuk disalurkan kepada Maggie Centre, iaitu sebuah badan amal yang dinamakan sempena mendiang isteri beliau sendiri iaitu Maggie Keswick Jencks.

Jardin Majorelle, Marrakech, Morocco
Taman yang jauh berbeza dari taman-taman yang lain kerana ia adalah hasil daripada seorang pelukis perancis Jacques Majorelle pada tahun 1920. Keseluruhan taman ini rata-ratanya menggunakan warna biru termasuk bangunan utama yang dinamakan, bleu Majorelle.

Ia menjadi salah satu tempat lawatan yang terkenal di Morocco. Di mana Jacques Majorelle (1886 – 1962) menghabiskan hampir 40 tahun untuk menyempurnakan tamannya ini merupakan nak kepada pereka perabot terkenal Louis Majorelle. Berminat dalam bidang lukisan membawa Jacques Majorelle mengembara ke Spain, Itali dan kemudiannya ke Egypt sebelum beliau ke Morocco.

Pembinaan tamannya mengambil masa yang agak lama dan mempunyai sejarah yang tersendiri. Hari ini taman ini dimiliki oleh Yves Saint-Laurent dan Pierre Bergé semenjak tahun 1980 dalam usaha beliau menyelamatkan taman tersebut daripada ditukarkan menjadi kawasan hotel dan perumahan.


Begitulah di antara beberapa taman yang terkenal di serata dunia dengan pelbagai keunikan masing-masing. Selain daripada menyediakan pemuliharaan, pusat pembiakan dan pameran, juga terdapat taman yang penuh dengan sejarah serta kisah-kisah tersendiri yang menyentuh perasaan. Semoga dengan ini sedikit sebanyak bukan sahaja memberikan anda idea untuk lawatan malah mungkin juga untuk lebih menghargai taman-taman yang terdapat berhampiran kita.Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog