Jumaat, 17 April 2015

Bas Yang Menggunakan Gas Dari Sisa Buangan

GENeco Biobus
GENeco merupakan bus yang menggunakan gas yang dihasilkan dari sisa kumbahan.

Bahan sisa buangan selalu menjadi punca masalah kepada pencemaran. Selain daripada mendatangkan bau yang tidak menyenangkan, ia juga boleh mencemari punca bekalan air dan merosakkan alam sekitar. Banyak usaha dijalankan selain daripada menguruskan sistem pelupusan sisa buangan ini, usaha yang lebih baik adalah menggunakannya sebagai sumber penghasilan tenaga.

Oleh kerana populasi yang tinggi di kawasan pusat bandar, maka sistem pembuangan sisa buangan juga adalah tinggi. Malah pencemaran udara juga adalah kian meruncing. Selain daripada gas buangan dari asap kenderaan, pencemaran juga turut disumbangkan oleh kepesatan industri sektor perkilangan.

Sehubungan itu satu usaha menarik yang dijalankan  di U.K. adalah dengan menggunakan Bio-Bus. Ianya adalah rekaan daripada syarikat penghasilan biogas GENeco, iaitu sebahagian daripada syarikat air tempatan. Bus tersebut mengharungi jarak kira-kira 186 batu dalam satu tangki penuh menggunakan sisa buangan setahun yang dihasilkan oleh lima orang!

Biogas kurang membebaskan pencemaran tidak seperti enjin bahan bakar petroleum juga kurang bahan pencemaran lain seperti benzene dan arsenic sehingga 97 peratus. Manakala apabila ditukar kepada bentuk biogas, gas yang dibebaskan oleh kenderaan ini tidaklah seperti daripada bahan yang menghasilkannya (sisa makanan dan kumbahan).


Biogas tank
Menggunakan tangki-tangki seperti inilah proses penghasilan Biogas dijalankan.

Selain daripada digunakan untuk Bio-Bus, GENeco juga sebenarnya turut menghasilkan tenaga elektrik yang diagihkan kepada 8,500 buah rumah.

Biogas (atau juga dikenali sebagai “biomethene”) adalah dihasilkan melalui proses yang dipanggil ‘penguraian anearobic’ – iaitu proses penguraian yang dilakukan oleh bakteria-bakteria anearobik. 
Proses ini berlaku di dalam tangki-tangki kurang oksigen, atau tangki pengurai bagi bakteria (juga mikro-organisma lain) menghuraikan bahan organik. Proses ini akan menghasilkan dua bahan iaitu; biogas (terdiri daripada methane dan juga karbon dioksida) dan bahan hampas yang boleh digunakan untuk tujuan panternakan dan juga sebagai baja. Methane kemudiaannya akan diproses supaya sesuai untuk kegunaan sebagai bahan bakar kenderaaan atau penjanaan elektrik.

Selain daripada usaha penghasilan biogas ini,  terdapat beberapa lagi negara di Eropah yang menggunakan bahan buangan untuk menghasilkan tenaga. Jadi, selain daripada dapat mengurangkan masalah pelupusan sampah ia juga dapat mengurangkan pencemaran – bahan buangan juga dapat memberikan manfaat kepada manusia.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog