Selasa, 7 April 2015

Mikro Post; Hermit Crab (Umang-umang)

Hermit crab on sand
Umang-umang berjalan di persisir pantai.

Hermit Crab atau dalam Bahasa Melayu dikenali sebagai umang-umang amat unik kerana ianya adalah sejenis hidupan yang menyerupai ketam namum memerlukan rumah (biasanya cengkerang siput yang telah kosong) yang akan dibawa ke sana-sini bagi melindungi bahagian badannya yang lembut.

Walaupun menyerupai ketam, umang-umang mempunyai spesisnya sendiri dan terdiri daripada 1100 spesis yang diketahui. Walaupun umang-umang pada kebiasaannya menggunakan cengkerang siput untuk dijadikan sebagai ‘rumah’ perlindungan baginya, terdapat juga umang-umang yang menggunakan batu atau kayu yang kosong sebagai bahan perlindungan.

Hermit crab body
Badan umang-umang yang lembut mudah dijadikan makanan hidupan lain.

Umang-umang mendiami laut pada pelbagai kedalaman samada di pinggir pantai, perairan cetek mahupun pada bahagian yang lebih dalam. Di kawasan tropika terdapat umang-umang yang tinggal di daratan (seperti juga spesis ketam darat dan ketam kelapa). Namun begitu ia tetap akan ke laut untuk bertelur dan menetaskan anak-anaknya. Selain itu juga kebanyakan umang-umang ini keluar pada waktu malam untuk mencari makanan.

Masalah paling besar bagi umang-umang adalah apabila ia semakin membesar, ia perlu mendapatkan cengkerang yang lebih besar bagi membolehkan ia berada dalam keadaan yang selesa. Keadaan kulit siput yang sempit akan menyebabkan pembesarannya terbantut dan kemungkinan kehilangan tempat perlindungannya yang amat berharga itu. Anda mungkin akan terkejut apabila melihat persaingan antara umang-umang dalam merebut kulit siput kosong ini untuk dijadikan sebagai tempat perlindungan. Persaingan ini mungkin boleh menyebabkan umang-umang berbunuhan sesama sendiri.

hermit crab - sea anemones
Umang-umang dengan buran laut (sea anemones).

Bagi sesetengah spesis yang lebih besar pula, langkah keselamatan turut menggunakan buran (sea anemones) bagi menakutkan pemangsa. Ini kerana ‘sea anemones’ mempunyai sesengat beracun yang boleh mengakibatkan kematian kepada pemangsa tersebut. ‘Sea anemones’ akan mendapat manfaat daripada sisa makanan umang-umang sebagai salah satu ganjaran daripada perkongsian ini.

Bagi memberikan anda gambaran yang lebih jelas mengenai persaingan sengit kehidupan umang-umang dalam mendapatkan perlindungan (cengkerang siput), bolehlah menonton video di bawah untuk kefahaman yang lebih jelas.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog