Rabu, 8 April 2015

Keistimewaan Telur Burung

Bird eggs
Telur burung mempunyai keunikan dari segi rupa bentuk dan warna. Photo by: Link

Rupa bentuk, warna dan saiz telur-telur burung amat berbeza di antara satu spesis dengan spesis yang lain. Banyak perkara yang mempengaruhi fizikal telur-telur burung ini bagi memenuhi fungsinya supaya bersesuaian dengan gaya hidup dan persekitaran sesuatu spesies.

Bentuk, warna dan ketebalan cengkerang amat penting bagi memastikan telur-telur burung berada dalam persekitaran yang selamat (sehingga anak burung berjaya menetas). Bentuk telur yang sedikit bujur dan tirus sebenarnya dapat mengelakkan telur mengolek jauh dari tempat asalnya. Manakala warna telur-telur burung ini biasanya mempunyai corak yang mengelakkan ianya daripada mudah dikesan musuh.

Itu adalah fungsi asas telur-telur burung dan jika dilihat dengan lebih teliti setiap spesies mempunyai ciri-ciri telur yang unik seperti berikut;

African Jacana (Actophilornis africanus)

Burung yang tinggal di pesisir pantai ini mempunyai sarang yang di buat di atas air. Sarangnya yang diperbuat daripada rumput yang agak ringkas ini mudah tenggelam apabila burung ini mula naik ke sarang seterusnya menenggelamkan telur-telurnya ke dalam air. Antara keistimewaan telur burung ini adalah, ianya kalis air.

Fork-tailed Storm-petrel (Oceanodroma furcata)

Berbeza pula dengan burung yang mendiami bahagian dingin Alaska ini, telur-telurnya perlu bertahan bagi persekitaran cuaca sejuk yang panjang. Ini kerana burung-burung ini juga akan meninggalkan sarangnya untuk tempoh masa yang agak lama untuk mendapatkan makanan. Selain daripada mampu bertahan dalam suhu dingin yang tinggi, tempoh pengeraman telur boleh dilewatkan sekiranya ibu burung terlalu banyak meninggalkan sarang.

different types of eggs
Telur-telur pelbagai jenis. Photo by: thegraphicsfairy.com

Common Murre (Uria aalge)

Burung ini pula mendiami cerun-cerun tinggi di pesisir pantai. Selain daripada bertelur tanpa sarang telur-telur mereka juga adalah terletak terus di atas pasir dan batu. Bentuk bujur tirus telur inilah yang mengelakkan ia daripada bergolek jauh dari tempat asalnya.

Satu lagi keistimewaan telur burung ini adalah kulitnya amat kalis kepada air supaya ianya mudah dibersihkan. Apabila percikan air mengenai kulitnya ia akan turut membawa kotoran yang terlekat pada permukaan telur ini.

Malleefowl (Leipoa ocellata)

Berbeza dengan kebanyakan burung lain yang mengeramkan telurnya burung ini pula menimbuskan telur-telur mereka seperti penyu untuk membantu telur supaya berada dalam keadaan yang panas untuk menetas. Bagi memastikan telur ini boleh bernafas, telur ayam ini mempunyai cengkerang yang nipis dan liang-liang udara yang lebih besar.

Selain daripada itu juga telur burung ini mempunyai saiz yang agak besar (berbanding saiz burung ini). Oleh kerana anak yang telah menetas akan mencari makanan sendiri tanpa pengawasan induknya, anak-anak ini perlu berada dalam keadaan yang betul-betul kuat. Jadi telur burung ini sebenarnya mengandungi bahagian kuning (yolk) yang banyak untuk memastikan tumbesaran anak burung yang kuat.

Hoopoe (Upupa epops)

Burung hoopoe pula membina sarang nya di dalam lubang-lubang kayu. Setelah bertelur burung ini akan menyaluti telur-telurnya dengan cecair melekit berwarna coklat. Bakteria yang terkandung di dalam lendiran tersebut akan menghasilkan protein anti-mikrob yang mengelakkan telur ini dijangkiti sebarang jangkitan. Telur-telur ini juga mempunyai kawah-kawah kecil bagi membolehkan lendiran melekat dengan sempurna.

Black Tern (Chlidonias niger)

Burung ini membina sarangnya menggunakan pepohon/dedaun yang lembab (tinggal di kawasan berair) yang terapung. Oleh kerana kelembapan yang tinggi telur-telur burung perlu mengurangkan sedikit kelembapannya iaitu sekitar 15%. Untuk itu telur burung ini mepunyai liang yang lebih berbanding dengan telur jenis burung yang sama yang bertelur di tanah yang kering.

Gorund Bird's eggs
Telur burung di atas tanah mudah menjadi sasaran musuh. Photo credit: Wordpress.com

Japanese Quail (Coturnix japonica)

Burung ini akan mencari persekitaran yang mempunyai persamaan dengan corak telurnya nanti. Bagi memastikan telurnya sukar dikesan, burung betina akan memastikan persekitaran tempatnya bertelur dapat mengelakkan telurnya dilihat dengan mudah. Jadi burung ini perlu mengetahui corak telurnya sendiri sebelum bertelur!

Great Tinamou (Tinamus major)

Burung ini mempunyai kaedah yang lebih pelik. Selain daripada mempunyai telur yang berwarna lebih terang dan berkilat dari burung itu sendiri. Ia adalah spesies burung yang bertelur di atas tanah. Burung ini akan bertelur pada sarang yang sama – dengan jumlah telur yang lebih banyak dari biasa (kebiasaan seekor burung) – ini kerana kebiasaannya musuh tidak akan dapat menghabiskan keseluruhan telur-telur itu.

Ostrich (Struthio camelus)

Burung unta mempunyai telur yang amat besar dan juga cengkerang yang tebal dengan bentuk yang agak bulat. Kulit cengkerangnya yang tebal membolehkan seorang lelaki dewasa berdiri di atasnya. Selain itu juga telur burung ini berwarna putih terang – membuatkan ia mudah kelihatan di atas tanah. Namun begitu ia dapat memantulkan panas terik matahari di kawasan gurun di mana kawasan Ostrich tinggal.


Ya, begitulah beberapa keistimewaan telur-telur burung yang dapat dipaparkan. Malah terdapat banyak lagi keistimewaan yang perlu dipelajari dari setiap haiwan-haiwan ini yang mungkin dapat disampaikan pada masa-masa akan datang.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog