Khamis, 30 April 2015

Hotel Yang Dikendalikan Oleh Pekerja Robot

Actroid Kokoro Robot
Beginilah wajah Actroid yang akan mengendalikan Hotel Henn-na.

Setelah sekian lama dunia robotik yang kita lihat daripada filem-filem animasi mahupun seperti yang dipaparkan di dalam filem-filem Holywood sejak beberapa dekad yang lalu kini semakin menjadi kenyataan. Sebuah hotel di Jepun yang akan beroperasi mulai musim panas ini akan menggunakan khidmat kakitangan yang terdiri daripada robot.

Hotel yang dikenali sebagai Henn-na Hotel itu akan menggunakan robot yang dari jenis ‘Actroid’ yang dihasilkan oleh Kokoro Company ltd. merupakan hasil kajian daripada Osaka University. Actroid merupakan versi robot setelah beberapa siri robot dihasilkan semenjak daripada tahun 2003 lagi. Kesesuaian penggunaan Actroid adalah kerana ini lebih mirip kepada fungsi-fungsi komunikasi yang lebih mirip kepada manusia. Selain direka menyerupai gadis Jepun yang berkemahiran bertutur beberapa bahasa iaitu Jepun, Cina, Korea dan Inggeris turut mampu memberikan reaksi tangan, mahupun tindak balas mata.


Antara robot dan wajah sebenar.

Hotel ini terletak di dalam taman tema Huis Ten Bosh di Selatan Bandar Nagasaki yang mempamerkan senireka bandar Belanda. Hotel ini nanti merupakan satu lagi daya tarikan tambahan kepada tarikan yang sedia ada di taman tema tersebut.

Melalui penggunaan tenaga robot ini, kos penginapan di hotel ini dikatakan lebih murah bermula daripada ¥7,000 semalam. Walaupun harganya semakin meningkat berikutan peningkatan tempahan melalui online harganya masih lagi murah berbanding dengan tiga lagi hotel yang berada di taman tersebut dengan harga bermula daripada ¥20,000 ke ¥30,000 semalam.

Pengurangan kos ini adalah kerana Hotel Henn-na bukan sahaja menggunakan tenaga robot malah turut menggunakan lampu daripada LED dan beberapa sumber tenaga boleh perbaharui yang mengurangkan kos operasi hotel tersebut.

Banyak lagi ciri-ciri keistimewaan lain yang akan digunakan untuk hotel ini termasuk sistem pengenalan wajah sebagai menggantikan penggunaan kunci. Para penghuni akan diberikan pilihan untuk fungsi ini – jadi mereka boleh memilih untuk mengaktifkannya atau menggunakan kunci seperti biasa.

Begitulah titik permulaan bagi penggunaan robot sebagai tenaga kerja menggantikan manusia. Sekiranya hotel ini berjaya, berkemungkinan besar tenaga pekerja manusia semakin kurang diperlukan. Walaupun begitu kita perlu bersikap positif terhadap kemajuan dan memberikan lebih ruang kepada teknologi dalam memberikan manusia lebih kemudahan.


Jepun yang suatu ketika dahulu popular dengan robot anjingnya iaitu AIBO yang dihasilkan oleh Sony Electronics dan ASIMO oleh Honda, kini Actroid pula yang dihasilkan oleh Kokoro menjadi satu fenomena baru dalam dunia robot. Inilah yang menarik di dalam dunia teknologi, iaitu perkembangan berterusan. Jadi pastikan imaginasi anda tidak menjadi sekadar angan-angan sahaja. 


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog