Ahad, 5 April 2015

Mikro Post: Chameleon

Panther Chameleon
Chameleon atau sesumpah mempunyai kelebihan menarik.
Chameleon atau lebih dikenali oleh masyarakat tempatan sebagai sesumpah amat terkenal dengan keunikannya yang mampu bertukar warna mengikut keadaan. Perkara ini telah lama menjadi tanda tanya kepada manusia – bagaimana ia mapu menukar warnanya?

Sesumpah mempunyai binaan kulit yang amat unik.  Kulit haiwan ini mempunyai lapisan nanocrystal yang mengawal pantulan cahaya yang menyebabkan warnanya kelihatan berbeza-beza. Jarak di antara nanocrystal inilah yang menentukan jarak gelombang cahaya yang akan dipantulkan.

Melalui hasil kajian yang dijalankan oleh pengkaji dari University of Geneva dan kumpulannya iaitu Prof. Michel Milinkovitch yang mengkaji sesumpah dari jenis ‘Panther Chameleon’ (Fucifer pardalis), iaitu spesis dari Madagascar yang mempunyai warna paling menarik di dalam kumpulan sesumpah. Kajian tersebut diterbitkan di dalam Nature Communication melalui pengamatan menggunakan spectroscopy.


chameleon in relax
Sesumpah dalam keadaan biasa.

Berbanding dengan kebanyakan spesis lain yang biasanya yang mempunyai beberapa lapisan pigmen warna di bawah kulit mereka, sesumpah mempunyai kaedah yang berbeza dalam menukarkan warnanya. Melalui satu lapisan sel yang dipanggil iridophores yang mengandungi susunan nanocrystal daripada ‘guanine’ – iaitu salah satu komponen penting bagi DNA.

Susun atur nanocrystal guanine ini akan berada dalam keadaan yang baik pada keseluruhan sel, dimana jarak di antaranya mempengaruhi warna sel ini. Semasa berada dalam keadaan yang tenang crystal ini tersusun dalam rangkaian yang rapat memantulkan kebanyakan cahaya biru. Apabila teruja, sesumpah akan kehilangan susunatur nanocrystal ini sebanyak 30% dan menyebabkan pantulan cahaya kuning dan merah.


nanocrystals and reflected lights
Susunatur nanocrystal dan cahaya yang dipantulkan.

Walaupun para pengkaji masih lagi cuba menghuraikan bagaimana sesumpah menyebabkan perubahan ini berlaku, ia mungkin disebabkan oleh proses pengembangan atau penguncupan sel yang menyebabkan crystal tersebut mempunyai ruangan yang besar ataupun kecil.

Namun begitu warna pada sesumpah turut dipengaruhi oleh warna pada lapisan atas sel kulitnya dimana cahaya ditapis menembusinya mengandungi pigmen merah dan kuning.

Ya, perubahan boleh berlaku pada manusia juga secara luar kawal seperti apabila merasa malu atau marah dimana kesan pengaliran darah pada kulit merubah warna pada wajah kita. Mungkin ini apa yang berlaku pada haiwan ini. Namun begitu mekanisma yang menyebabkan perubahan cahaya ini adalah begitu unik sekali dan mungkin boleh membawa manfaat suatu hari nanti. Apa yang pasti, ianya adalah sesuatu yang amat unik.Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog