Ahad, 12 April 2015

MOOC Peluang Keemasan Menambah Pengetahuan

Online Learning
Pembelajaran secara online boleh diikuti dengan lebih mudah.

MOOC singkatan kepada ‘massive open online course’, merupakan kursus-kursus yang disediakan melalui web. Mula diperkenalkan pada tahun 2008 dan mendapat sambutan menjelang 2012 sehingga kini terdapat ribuan kursus yang disediakan oleh universiti-universiti terkemuka mahupun orang persendirian bagi membantu sesiapa sahaja untuk menambahkan ilmu di dalam bidang yang diminati.

Melalui MOOC ini maka lebih mudah bagi kebanyakan individu yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran di dalam bidang tertentu mendapat kemudahan untuk mengikuti kursus-kursus yang disediakan yang kebanyakannya secara percuma. Walaupun ia tidak memberikan anda segulung ijazah, namun ilmu yang ditimba melalui kursus-kursus ini tidak kurang hebatnya dengan mengikuti kursus-kursus di dalam kelas. Malah ada di antaranya yang memerlukan anda menghasilkan tugasan yang sama dan mengambil peperiksaan untuk penilaian.

Selain itu juga melalui MOOC anda dapat mengikuti kursus dengan lebih menjurus kepada bidang yang berkaitan dengan minat anda tanpa perlu mencampur adukkan dengan subjek-subjek lain seperti mengikuti program yang dijalankan oleh sesebuah universiti. Ini dapat menjimatkan masa malah membolehkan anda memberikan sepenuh tumpuan kepada pelajaran tersebut. Manakala dengan bahan-bahan yang disediakan melalui internet – anda boleh mengikutinya pada bila-bila masa 24 jam sehari.

Berikut adalah beberapa kelebihan yang disediakan melalui MOOC;


 • Bertepatan dengan sebarang tetapan yang mempunyai sambungan ke internet (web atau Wi-Fi)
 • Disediakan dalam pelbagai bahasa (Kebanyakannya Bahasa Inggeris)
 • Sebarang kaedah secara online
 • Mejangkau zon waktu mahupun batasan sempadan
 • Penyediaan dan penyampaian dalam masa yang lebih singkat
 • Bahan berkaitan boleh dikongsi secara bersama
 • Lebih informal
 • Hubugan dengan rakan lain dengan mudah
 • Mudah mengelakkan kekangan batasan sesebuah institusi (peraturan)
 • Tidak menghadkan pelbagai pra-syarat untuk mengikuti kursus yang diminati
 • Mempertingkatkan suasana pembelajaran dengan penyediaan ruang perbincangan
 • Menyediakan ruang untuk pembelajaran berterusan
MOOC Provider
Sebahagian institusi penyumbang isi pembelajaran.

Bagi mengiktuti kursus-kursus MOOC ini anda bolehlah mendaftarkan diri di beberapa laman web yang disediakan khas untuk proses pendaftaran. Walaupun ada diantaranya yang mengenakan bayaran (untuk tujuan persijilan dan sebagainya), anda boleh membuat pilihan sendiri mengikut keperluan anda. Kebanyakan kursus ini turut disediakan oleh universiti terkemuka dan mempunyai bahan kursus yang amat berkualiti. Jadi amatlah sayang sekiranya anda tidak menggunakan peluang ini dengan baik – kerana tidak mustahil ia akan mengenakan bayaran untuk masa-masa akan datang.

Antara penyedia kursus-kursus MOOC adalah seperti berikut;

Penyedia
Komersil (Keuntungan)
Akses Percuma
Bayaran Pensijilan
Kredit Institusi
Petrolessons
Ya
Tidak
Ya
Sebahagian
EdX
Tidak
Ya
Ya
Tidak
Cousera
Ya
Ya
Ya
Sebahagian
Udacity
Ya
Tidak
Ya
Sebahagian
Udemy
Ya
Sebahagian
Ya
Sebahagian
P2PU
Tidak
Ya
Tidak
Tidak


Malah untuk sekadar menambahkan kemahiran di dalam sesuatu perkara sahaja anda boleh mengikuti pelbagai bahan yang disediakan secara percuma dari iTunesU, Khan Academy, Open Culture, Academic Earth, Open Access Journals, Open Education Consortium, Codecedemy dan banyak lagi. Anda boleh mengikuti senarai ini di sini.

Kursus-kursus yang disediakan secara online ini bukanlah ala kadar seperti kursus yang biasa anda hadiri. Malah banyak diantaranya dihasilkan dengan teliti oleh badan-badan pendidikan professional seperti HarvardX, MIT, Berkeley, Boston University, TU Delft, Cornell University dan banyak lagi. Malah universiti-universiti tempatan juga sudah mula menyediakan kursus dalam bentuk ini di OpenLearning.


MOOC Explanation
Secara ringkas dan padat mengenai MOOC.

Berbanding daripada anda menghabiskan masa untuk menunggu peluang mendapat tawaran belajar di universiti yang memerlukan belanja puluhan, hingga ratusan ribu ringgit tanpa sebarang jaminan anda akan mampu membayar semula pinjaman pelajaran PTPTN anda – yang akhirnya akan membebankan diri anda sendiri. Apa yang anda perlukan sebenarnya adalah pengetahuan dan usaha untuk menampilkan kemahiran dalam bidang yang anda ceburi.


Janganlah menghabiskan masa anda menuding jari kepada orang lain. Mulakanlah dengan mengambil tindakan untuk memperbaiki kemahiran anda dan menggunakannya sebaik mungkin. Akhir sekali, jangan lupa kongsi-kongsikan berita baik ini kepada semua.

Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog