Khamis, 2 April 2015

Mikro Post; Archerfish

banded archer fish
Archerfish bukan sahaja cantik tetapi pembunuh berkemahiran tinggi.

Archerfish juga dikenali sebagai ikan sumpit atau ikan pemanah yang mendiami persisir air payau dan berhampiran dengan laut. Ikan ini terkenal dengan kemahirannya memanah serangga yang hinggap di dedaun berhampiran gigi air. Lantaran kemahiran ini ia sering dijadikan kajian malah juga turut menjadi buruan utama peminat ikan hiasan.

Archerfish boleh didapati daripada beberapa kawasan asalnya iaitu di India, Asia Tenggara, Australia dan Barat Pacific. Tergolong dari keluarga Toxotodae dari satu genus sahaja dan terdapat 7 spesis. Oleh kerana ia jarang dibiakkan di dalam akuarium ikan yang terdapat di pasaran adalah ikan yang ditangkap dari habitat liar. Ikan ini mempunyai saiz yang sederhana iaitu antara 5 – 10 cm dan spesis T. Chatareus boleh mencapai sehingga 40 cm (16 in.).

archerfish in group
Panahan archerfish yang tepat dalam jarak 1 - 2 meter.

Keistimewaan ikan ini yang paling dikenali adalah kemampuannya menyumpit air sehingga ketinggian mencecah 5 m (16 kaki) dan memanah serangga sehingga ketinggian 1 -2 m (3 – 6 kaki) dengan tepat. Ketepatan inilah yang menjadikan ikan sumpit sebagai pemburu serangga yang paling berkesan malah turut digunakan di Kew Garden sebagai pengawal serangga di dalam kolam-kolam teratainya. Selain memburu menggunakan sumpitan, ikan pemanah juga boleh melompat untuk menyambar terus mangsanya sehingga ketiggian 30 cm dari permukaan air.

Ketepatan sumpitan ikan archerfish sebenarnya adalah berasal daripada kemahiran yang dilatih ikan itu sendiri. Ini kerana ia perlu mempelajarinya sedari kecil iaitu apabila berukuran 2 – 3 cm panjang. Semasa mula menggunakan sumpitannya – ketepatan sumpitan tersebut amat jauh berbanding dengan ikan-ikan dewasa yang mahir. Ini kerana kesan biasan air dan jarak seranggan yang berada di dedaunan perlu diukur dengan tepat bagi memastikan sumpitan yang berjaya.

archerfish leap
Archerfish juga boleh melompat menyambar mangsa.

Menurut pengkaji daripada University of Bayreuth di Germany, iaitu Stefan Schuster yang melatih ikan-ikan pemanah ini dari jenis Toxotes jaculatrix dan merakamkan aksi panahan ikan dengan kamera berkelajuan tinggi mendapati sumpitan ikan ini mempunyai kemampuan untuk menumpukan seluruh daya panahan air tersebut apabila tepat mengenai sasaran.

Perkara ini dilakukan dengan mengawal bentuk bukaan mulutnya sewaktu membuat sumpitan. Sekiranya tekanan air ini difokuskan lebih awal ia akan pecah sebelum mengenai sasaran.  Jadi inilah kemahiran yang dipelajari ikan-ikan pemanah sedari kecil bagi menjadi pemburu pemanah yang berkesan.


Sekiranya anda berfikir ikan-ikan ini sememangnya mahir memanah adalah amat tidak tepat. Haiwan juga sebenarnya perlu berusaha keras untuk menguasai kemahiran dalam kehidupan dan bagi yang gagal, keputusannya jelas. Mangsa!...


*ikuti video berikut dimana ikan pemanah (archerfish) ini belajar menggunakan sumpitan jet airnya.Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog