Selasa, 7 Julai 2015

Clownfish Penghuni Terumbu Karang Yang Cantik

Clownfish yang terdapat di laut Andaman.

Clownfish merupakan ikan terumbu karang yang cantik dan terkenal sebagai ikan hiasan yang paling digemari. Ikan kecil yang tinggal bersama dengan anemone ini jarang meninggal tempat tinggalnya dan saling membantu antara satu sama lain dalam bentuk penjagaan dan perlindungan.

Clownfish merupakan sub-family kepada Amphiprioninae dan terdapat 30 spesis yang dikenal pasti. Ikan-ikan clownfish terdapat dalam warna-warna kuning, oren, kemerahan dan kehitaman disertai dengan jalur putih atau tompokan. Ikan ini boleh mencapai saiz sehingga 18 centimeter (7.1 in) manakala spesis yang kecil hanya akan mencecah sekitar 10 cm (3.9 in).

Ikan-ikan clownfish mendiami perairan bersuhu panas tropika di perairan India dan Pasifik dari ‘Great Barrier Reef’ sehinggalah ke ‘Laut Merah’. Tinggal di perairan berbatu karang dan lagun-lagun cetek. Namun begitu clowfish tidak terdapat di Lautan Atlantik.

Kesemua ikan 'clownfish' adalah jantan.

Ikan-ikan ini mempunyai mukus istimewa yang dikeluarkan bagi mengelakkan anemone daripada menyengatnya. Manakala ikan-ikan ini juga akan membantu membersihkan animone daripada parasit dan kotoran yang tertinggal pada badan anemone.

Ikan-ikan clownfish akan bertelur pada permukaan-permukaan rata berhampiran dengan anemone dan ini biasanya berlaku pada masa bulan penuh. Telur ini akan berjumlah ratusan hingga ribuan kesemuanya mengikut spesis. Telur-telur ini juga akan dijaga sehingga menetas sekitar 6 – 10 hari berikutnya.

Satu lagi perkara yang menarik mengenai ikan ini adalah, kesemua ikan clownfish adalah jantan dan salah seekor daripadanya (yang paling dominan) akan bertukar menjadi ikan betina. Manakala ia juga boleh menukar semula jantinanya kepada jantan semula.

Clownfish dari jenis 'saddleback' dari Sulawesi, Indonesia.

Ikan-ikan clownfish amat popular sebagai ikan hiasan dan populasinya boleh terjejas akibat daripada pemburuannya di habitat asal. Bagaimanapun hari ini ikan-ikan ini ada diantaranya yang dibiakkan sepenuhnya di dalam kurungan bagi mengelakkan ianya kepupusan.


Ikan clownfish yang juga popular dengan gelaran Nemo ini akan terus menjadi kegemaran ramai kerana menjadi ikon hidupan laut yang sangat comel untuk tujuan mendidik kanak-kanak dalam pelbagai perkara. Semoga dengan pengenalan ini ia akan terus dipertahankan untuk generasi akan datang.


Clownfish menjaga telur-telurnya.

Lokasi persembunyian clownfish yang amat menarik.

Ikan yang sentiasa mendapat perhatian jurugambar.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog