Sabtu, 4 Julai 2015

Olympus Air Kamera untuk Telefon Pintar

Olympus Air kamera boleh digunakan pada iOS7 dan juga Andriod 4.0 ke atas.

Olympus Air merupakan sebuah kamera yang dipadankan dengan telefon bimbit jauh lebih baik berbanding kamera telefon kerana memiliki sonsor yang lebih besar berkeupayaan untuk menghasilkan kualiti gambar yang lebih jelas.

Dengan menjadikan telefon sebagai paparan ia menjimatkan kos pada kamera untuk sistem paparannya. Selain dari itu juga ia dikendalikan dengan apps yang juga dihasilkan secara ‘open source’ yang memberi kebebasan kepada para pengguna untuk mengolah keupayaan yang ada pada kamera ini.

Mampu menghasilkan gambar bersaiz 16MP dan mampu dipadankan dengan semua lens daripada siri M43 untuk memenuhi pelbagai kegunaan. Olympus Air dapat menandingi produk yang dihasilkan sebelumnya oleh Sony iaitu QX100 yang mempunyai lensa tetap.


Pilihan lensa berlainan dari siri M43 Olympus.

Olympus Air juga menampilkan beberapa ciri-ciri lain untuk memeberi keselesaan semasa mengambil gambar mahupun untuk digunakan pada gadget pelbagai saiz seperti smartphone dan tablet. Ia turut boleh digunakan berasingan daripada smartphone kerana disambungkan ke smartphone menggunakan WiFi. Maka dengan anda boleh meletakkan ia di mana sahaja atau menggunakan ‘selfie-stick’ dan merakamkan gambar melalui kawalan di telefon anda.

Gambar-gambar yang diambil akan disimpan di dalam MicroSD/SHDC yang terdapat pada kamera tersebut dan boleh dipindah kepada telefon melalui WiFi boleh digunakan untuk sistem pengoperasian iOS mahupun Android.

Chip sensor pada Olympus Air.
Olympus Air bersaiz kecil dan menarik.

Ia merupakan kamera yang jauh lebih baik berbandig kamera yang terdapat pada telefon dengan saiz yang lebih ringan daripada kamera DSLR manual biasa. Namun begitu setakat ini ia hanya dikeluarkan untuk pasaran Jepun sahaja dengan harga sekitar ¥33,800 (USD289) dan dilengkapi dengan Olympus 14-42mm f/3.5-5.6 lens pada harga ¥49,800 (USD425).
Free Download
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog