Ahad, 20 November 2016

Muzium Orang Asli Gombak, Selangor

Muzium Orang Asli, Gombak, Selangor.

Muzium Orang Asli (Orang Asli Museum) Gombak, Selangor merupakan muzium yang berbeza dengan muzium yang berada di bersebelahan bangunan Muzium Negara di Jalan Damansara yang juga dikenali sebagai Muzium Seni Kraf Orang Asli. Sehubungan itu, muzium yang terletak di Gombak ini jarang-jarang sekali kita dengari dan kemungkinan masih ramai lagi yang masih belum mengunjunginya.

Muzium ini bukanlah baru dibuka malah ianya telahpun diubahsuai untuk memperbaiki lagi bangunan asalnya dan dibuka semula pada tahun 2013 setelah 2 tahun ditutup untuk pengubahsuaian. Ia kali pertama dirasmikan pada 29 September 1987 oleh Yang Amat Berbahagia Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia ke-4.

Muzium ini adalah diuruskan di bawah Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dan tidak seperti muzium-muzium lain yang berada di bawah Jabatan Muzium Malaysia (JMM). Maka muzium di Gombak ini tidak dipaparkan dengan lengkap di website JMM sepertimana muzium-muizum lain di bawah pengurusannya.


Selepas pengubahsuaian, pintu masuk utama muzium.

Ruang dalaman bahagian pameran.

Muzium ini antara lainnya adalah sebagai usaha dalam memelihara dan mendidik orang ramai berkenaan pelbagai perkara berkaitan dengan masyarakat orang asli termasuk:
Tradisi kebudayaan;
  • Adat resam dan kepercayaan;
  • Pantang larang;
  • Aktiviti perubatan;
  • Upacara perkahwinan;
  • Aktiviti memburu;
  • Penggunaan herba-herba dan rawatan tradisional; dan
  • Cara hidup mereka secara keseluruhannya.
Bangunan asal Muzium Orang Asli, Gombak.

Walaupun lokasinya berada agak jauh dari pusat bandaraya, ia masih dilengkapi dengan pengangkutan awam dan laluan jalan yang baik. Cuma anda perlulah membuat perancangan perjalanan yang lebih awal sesuai dengan jarak yang perlu ditempuhi untuk melawatinya.

Untuk sebarang maklumat lanjut anda bolehlah menghubungi muzium tersebut secara terus melalui perincian seperti di bawah:

Alamat:
KM 24, Gombak, Kuala Lumpur, 53100, Selangor, Malaysia

Tel:

Ia dibuka setiap hari dari jam 9:00am - 6:00pm (kecuali Jumaat).


Free Download
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog