Jumaat, 25 Mac 2016

Bagaimana Perasaan Ingin Tahu Memberi Kepuasan Kepada Anda?

Perasaan ingin tahu memberikan kekuatan untuk kita berusaha mencari jawapan.

Perasaan ingin tahu merupakan salah satu kuasa yang menyebabkan seseorang berusaha mencari jawapan seboleh mungkin untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut. Ini tidak tertakluk kepada tujuan-tujuan tertentu malah ianya adalah sama sahaja untuk sebarang tujuan samada pelajaran, hiburan, hubungan, hobi dan sebagainya. Persoalannya bagaimana ia bertindak menyebabkan kita meneruskan usaha untuk mencari jawapan tersebut?

Ia merupakan salah satu kajian yang dilakukan oleh pengkaji dari University of California, Davis, untuk mengungkap bagaimana otak membantu kita untuk memenuhi perasaan ingin tahu ini. Charan Ranganath iaitu seorang psychologist’ dari universiti tersebut yang meninjau fungsi otak semasa kita tertarik untuk mengetahui sesuatu perkara. Ia juga menerangkan mengapa di dalam usaha kita mengumpulkan maklumat ini, ia akan berakhir dengan kita mengingati hanya sebahagian maklumat dan akan melupakan maklumat-maklumat yang lain.

Kajian dilakukan ke atas 19 subjek malalui 112 soalan di mana sebahagiannya merupakan topik yang menarik bagi subjek tersebut. Semasa menjalani ujian ini para subjek akan menjalani imbasan di dalam functional magnetic resonance imaging (fMRI) untuk melihat aktiviti yang berlaku di dalam otak mereka.

Perasaan ingin tahu mempengaruhi keseronokan belajar.

Kanak-kanak mempunyai perasaan ingin tahu yang kuat.

Orang dewasa juga perlu memiliki perasaan ingin tahu.

Soalan ini akan dilakukan secara bersilang-silang dengan sela masa antara 14 saat untuk melihat tindakbalas dari subjek. Ini termasuk menggunakan gambaran wajah yang tidak berkaitan dengan topik yang dipersoalkan – tanpa sebarang penjelasan. Berikutan dengan ini daya ingatan mereka akan diukur untuk memberikan jawapan tersebut, mahupun wajah-wajah yang ditunjukkan tadi.

Dari kajian ini beliau mendapati, apabila subjek berada dalam keadaan ingin tahu keupayaan untuk mereka mengingat adalah lebih baik untuk memberikan jawapan yang tepat, mahupun wajah yang ditunjukkan. Perasaan ingin tahu ini menyediakan otak untuk mempelajari ruangan subjek yang lebih besar.

Semasa proses ini berlaku, aktiviti otak meningkat di dua bahagian tengah otak; ‘ventral tegmental’ dan juga ‘nucleus accumbens’, yang mana keduanya akan membebaskan ‘dopamine’, yang bekerja sebagai memberi perasaan kepuasan kepada otak. Keadaan ini membantu subjek untuk mencari jawapan yang diinginkan bagi menemukan kepuasan ini. Ia menjadi salah satu perkara yang menyebabkan otak menjadi lebih bersedia untuk menerima maklumat yang dipelajari.

Perasaan ingin tahu sukar dihalang.

Maklumat-maklumat seperti ini amat berguna untuk tujuan pendidikan, malah ia juga banyak digunakan dalam bidang pengiklanan dan perfileman dalam menarik minat orang ramai untuk mengetahui sesuatu perkara dengan lebih lanjut. Walaupun setelah sekian lama kita mengetahui kekuatan perasaan ingin tahu ini, tetapi kita tidak dapat melihat dengan lebih dekat bagaimana aktiviti yang berlaku di dalam otak selama ini.


Jadi adalah penting kita memberikan fokus mengenai perasaan ingin tahu sebelum mencari sesuatu maklumat, memulakan pembelajaran atau melakukan sebarang aktiviti. Dengan menarik minat seseorang mereka bukan sahaja akan lebih menumpukan lebih perhatian, malah keupayaan untuk belajar disamping memberikan kepuasan/ketenangan kepada mereka sendiri.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog