Selasa, 15 Mac 2016

Satu Lagi Projek Menarik Dengan Raspberry Pi

Gambaran dekat susunan unit Rasberry Pi.

Raspberry Pi merupakan komputer mikro yang amat unik dan selalu mendapat perhatian dari kami. Walaupun saiznya kecil, ia merupakan sebuah komputer yang lebih kuat berbanding dengan komputer-komputer peribadi era-80 an. Maka bagi yang ingin mempelajari teknologi komputer dengan lebih lanjut, menguasai Raspberry Pi merupakan satu kemahiran yang penting.

Salah satu projek yang ingin diketengahkan hari ini adalah teknik pengambaran seperti di dalam filem Matrix yang juga dikenali sebagai “bullet time effects”. Teknik pengambaran ini yang memakan belanja yang besar untuk dihasilkan boleh juga dihasilkanmenggunakan Raspberry Pi dengan belanja yang jauh lebih murah.

Menggunakan 48 buah komputer Raspberry Pi, seorang pereka Andrew Robinson menyusun komputer tersebut di dalam bentuk bulatan supaya ianya boleh mengambil gambar dalam masa yang sama. Gambar-gambar yang diambil melalui setiap Raspberry Pi ini kemudiannya akan disusun supaya dapat menghasilkan video dengan kesan “bullet time effects”.

Susunan yang menyerupai 'Large Hadron Collider'.

Sebuah unit PiFace Snap yang diubah kepada sebuah unit yang lebih besar.

Setiap unit disusun untuk membentuk gelungan kamera Pi.

Sememangnya projek ini menelan belanja yang agak besar, namun berbanding dengan menggunakan peralatan asal dan kamera biasa ia adalah jauh lebih mahal. Ini kerana selain daripada komputer Raspberry Pi, anda juga memerlukan 48 buah modul kamera Pi pula, kira-kira 1/3 batu panjang ‘Ethernet cable’, SD cards dan sebagainya.

Selain daripada memasang kamera-kamera tersebut di dalam bentuk bulatan, ia juga perlu dikawal dengan menggunakan program komputer khas untuk membolehkan kesemua kamera mengambil gambar pada masa yang sama. Begitu juga dengan penyusunan semula gambar-gambar yang diambil untuk dijadikan video. Tanpa program khas kesemua ini adalah mustahil dalam menghasilkan kualiti seperti yang diinginkan.

Namun begitu tiada apa yang perlu dibimbangkan. Bagi yang ingin mencuba untuk melakukan projek ini sebenarnya semua program yang ditullis menggunkan kod programming Phyton itu sebenarnya telahpun sedia dikongsi oleh Andrew Robinson.  Malah, komuniti peminat-peminat Rasberry Pi juga amat positif dalam membantu hasil usaha ahli-ahlinya yang lain.


Banyak lagi projek-projek menarik yang boleh dihasilkan dengan komputer mikro ini. Oleh kerana harganya yang agak murah, jadi ia membolehkan anda menggunakannya untuk pelbagai eksperimen mengikut krativiti anda sendiri.

* Anda boleh mengikuti artikel ini secara penuh di Piface Digital.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog